Jouw zwangerschap

De zorg voor jou en je baby vastgelegd in een zorgpad

In een zorgpad wordt de organisatie van de zorg voor jou en je baby vastgelegd. Bij Geboortehart werken alle geboortezorgverleners in de regio samen: verloskundigen, gynaecologen, de kraamverzorgenden, maar ook anesthesisten, echoscopisten en kinderartsen. Geboortehart stemt de zorg nauwkeurig af op jouw persoonlijke omstandigheden, voorkeuren en wensen. We werken allemaal met dezelfde zorgpaden, zodat we de zorg voor jou optimaal kunnen organiseren en waar nodig overdragen.

Op deze pagina vind je het basis zorgpad. Dit is van toepassing op alle zwangerschappen.

We voegen hier later nog de zorgpaden voor tweeling zwangerschap en zwangerschap met diabetes toe. Die zorgpaden zijn waar nodig een aanvulling op het basis zorgpad.

Ik wil zwanger worden

Gezonde eet- en leefgewoonten van de aanstaande moeder en vader zijn nu al belangrijk. De gezondheid van je kind begint al voor de zwangerschap. Ook de kans om zwanger te worden is groter bij gezonde eet- en leefgewoonten.

lees verder >>

Ik ben zwanger

Heb je een positieve zwangerschapstest? Dan kun je je meteen aanmelden bij de verloskundigenpraktijk van jouw keuze.  Een verwijsbrief van je huisarts is niet nodig.

lees verder >>

6-10 weken

Je hebt je eerste afspraak met je verloskundige en een vitaliteitsecho. De verloskundige stelt je vragen over je gezondheid. Ze geeft advies en informatie. De verloskundige bespreekt ook de mogelijkheid om extra testen te doen in je zwangerschap. Meld je ook alvast aan bij een kraamzorgorganisatie. 

Lees verder >>

11-16 weken

In deze periode heb je een aantal vervolgafspraken voor bijvoorbeeld een termijnecho, bloedprikken en eventueel een NIPT test. Tijdens de afspraak bij de verloskundige maken we je medisch dossier compleet en bespreken we je persoonlijk zorgplan. Er zijn verschillende zwangerschapscursussen, nu is een goed moment om daar eens over na te denken. Ook kun je in deze periode al een aantal dingen gaan regelen. 

Lees verder >>

16-24 weken

Tijdens de afspraken met je verloskundige bespreek je het voelen bewegen van de baby in je buik. Verder bespreek je de 22 wekenprik (kinkhoestvaccinatie), wat je moet doen bij hoge bloeddruk en welke voeding je de baby gaat geven na de geboorte.

Lees verder >>

24-28 weken

Ook in deze periode heb je een afspraak bij je verloskundige voor controle. Vanaf nu is het belangrijk dat je let op de bewegingen van je baby. Je verloskundige heeft dit eerder met je besproken.
In sommige gevallen, bij Rhesus D en c negatieve zwangere, is bloedafname nodig.

Lees verder >>

27-32 weken

Je verloskundige doet in deze periode onderzoek naar het ijzergehalte in je bloed (hemoglobine) om te controleren of je last van bloedarmoede hebt. Rond de 30e week komt je kraamorganisatie bij je thuis op bezoek en regel je het kraampakket.

Lees verder >>

33-36 weken

Tijdens je afspraak bij je verloskundige bespreek je specifieke aandachtspunten voor de bevalling. Zoals het geboorteplan, belinstructies, hielprik en gehoortest bij de baby in de kraamweek. En tussen de 34e en 36e week start je zwangerschapsverlof.

Lees verder >>

36-40 weken

In deze periode heb je een paar afspraken bij je verloskundige. De ligging van de baby wordt gecontroleerd (bij 36 weken) en jullie bespreken nog een keer de belinstructies en het geboorteplan (bij 37-40 weken).

Lees verder >>

41-42 weken

Met de termijnecho die je in het eerste trimester van je zwangerschap hebt gehad is de waarschijnlijke bevaldatum vastgesteld. Heel weinig zwangeren bevallen ook echt op dié datum. Als je gezond bent mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken. Daarna ‘loop je over tijd’, dit wordt ook wel serotien genoemd. Je hebt in dat geval een gesprek met je verloskundige over wat er dan gebeurt.

Lees verder >>

Bevalling

Hoewel elke bevalling net weer even ander is, verlopen de meeste bevallingen volgens dezelfde stappen. Over het algemeen begint de bevalling met weeën. 1 op de 10 bevallingen begint met het breken van de vliezen.

Lees verder >>

Ik ben net bevallen

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven.

Lees verder >>

1-10 dagen na de bevalling

De kraamverzorgende komt elke dag tot en met dag 8 (of dag 10 indien medisch nodig). De verloskundige komt bij je langs binnen 24 uur na de geboorte of na thuiskomst uit het ziekenhuis en verder nog op dag 3 of 4. Je doet (online) geboorteaangifte binnen 3 dagen na de geboorte. Ook is het handig om alvast je baby aan te melden voor de hielprik en gehoorscreening.

Lees verder >>

14-21 dagen na de bevalling

De verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg doet een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek neemt zij een standaard vragenlijst met je door (ze zal bijvoorbeeld vragen naar gegevens over de bevalling). Ze weegt de baby, beantwoord je vragen en geeft uitleg over het eerste bezoek op het consultatiebureau. Het eerste bezoek op het consultatiebureau is wanneer de baby ongeveer 4 weken oud is.


Na het huisbezoek, neem je wanneer je vragen hebt over de baby contact op met de GGD.

6 weken na de bevalling

Nacontrole bij je verloskundige. Ongeveer 6 weken na de bevalling heb je nog een keer contact met je verloskundige. Dit contact kan telefonisch zijn, of je hebt nog een keer een afspraak op de verloskundigenpraktijk. Dit is per praktijk verschillend.

Lees verder >>