6 weken na de bevalling

Nacontrole bij je verloskundige.  Ongeveer 6 weken na de bevalling heb je nog een keer contact met je verloskundige. Dit contact kan telefonisch zijn, of je hebt nog een keer een afspraak op de verloskundigenpraktijk. Dit is per praktijk verschillend.

 

Het doel van de nacontrole is om na te gaan hoe het lichamelijk, maar ook mentaal met je/jullie gaat. Ook kun je samen met de verloskundige terugkijken op je zwangerschap, bevalling, kraamtijd en kan ze nog vragen beantwoorden of adviezen geven voor een eventuele volgende zwangerschap/bevalling/kraamtijd. De verloskundige zal vragen hoe je de zorgverlening hebt ervaren.

 

Wanneer je nacontrole op de verloskundigenpraktijk is, dan kan de verloskundige ook nog medische controles doen. Zoals je bloeddruk meten, voelen of je rechte buikspieren weer sluiten. Ook wordt inwendig onderzoek aangeboden. Hiermee kan de verloskundige beoordelen of de baarmoedermond weer gesloten is, de baarmoeder weer een normaal formaat heeft en naar de spierspanning van je bekkenbodem. Ook kan de verloskundige bekijken of eventuele wonden goed genezen.

 

(Soms is de nacontrole in het ziekenhuis bij de gynaecoloog, je krijgt daarvoor dan vanuit het ziekenhuis een afspraak).

 

Formeel gezien is de verloskundige zorg afgesloten na de nacontrole. De zorg loopt weer via je huisarts en voor de baby ook bij de GGD.

 

Wanneer je naar aanleiding van de ontvangen zorg nog ergens mee zit of ontevreden bent, heeft de verloskundige graag dat je contact met haar opneemt. Zie eventueel ook klachtenregeling.