De Moederraad denkt mee

De Moederraad is er vóór ouders. Ván ouders. Wij maken ons sterk voor het krijgen van de best mogelijk geboortezorg in Waterland en West-Friesland. We denken mee met zorgverleners over het verbeteren van de geboortezorg. Soms gevraagd en soms ongevraagd. Wij geloven dat echt goede geboortezorg alleen mogelijk is als ouders de regie hebben. Om dit te realiseren is jouw ervaring dan ook onmisbaar. Vertel ons met welke onderwerpen we aan de slag moeten en waar het beter kan.

Regionaal en nationaal zitten wij regelmatig met verschillende zorgverleners om de tafel. We hebben ons de laatste jaren ingezet voor mooie initiatieven bij het Dijklander Ziekenhuis en Centrum voor Geboortezorg. Denk aan het maken van geboortefoto’s op de operatiekamer. Of de bevalbaden op de kraamafdeling. Daarnaast zijn we nu hard bezig met het project CTG Minderleven. In de toekomst zien we graag dat je bij jouw eigen verloskundigenpraktijk terecht kan, als je minder leven voelt. Vanaf 32 weken zwangerschap kan je hier dan terecht voor het maken van een CTG. Vanaf eind 2020 starten we met een proefperiode in twee verloskundigenpraktijken in samenwerking met het Dijklander Ziekenhuis. Deze proef zal een aantal maanden duren. Daarna volgt een evaluatie en moet er beslist worden of dit gewenst is voor meerdere verloskundigenpraktijken van Geboortehart. De Moederraad is nauw betrokken bij dit project. Wij zullen de belangen behartigen voor de zwangeren. Benieuwd naar de eerste ervaringen? Volg ons op Facebook of Instagram en blijf op de hoogte!

Projecten waar wij ons de komende tijd over buigen?
Preventie bekkenbodemklachten en het signaleren van depressie. Maar ook zorg rondom een keizersnede of voorlichting op het gebied van borstvoeding. Elk lid heeft haar eigen taak en speerpunt.

Vind jij uit ervaring dat iets beter kan? Ben je cliënt geweest bij een organisatie van Geboortehart*? Ben je 8 uur per maand beschikbaar (incl. 1,5 uur vergaderen met de Moederraad)? Ben je zwanger of is je (jongste) kind nog een baby? Wil jij je tegen een vrijwilligersvergoeding inzetten voor de geboortezorg? Dan horen wij dat heel graag! Mail ons op moederraad@geboortehart.nl.

Namens de moederraad delen wij onze kijk op de petitie noodalarm geboortezorg, en waarom je deze 𝐧𝐢𝐞𝐭 moet tekenen:

– Binnen onze regio is de pilot voor de integrale bekostiging al jaren een feit. De cliënt tevredenheid is zeer hoog en de samenwerking tussen de zorgverleners heel goed.
– De keuzevrijheid verandert niet met integrale bekostiging, je kan nog steeds je eigen verloskundige zoeken, plek van de bevalling kiezen en kraamzorgorganisatie.
– Door deze pilot integrale bekostiging verschuift er steeds meer zorg van het ziekenhuis naar de verloskundigenpraktijken. ‘Dus helemaal geen ondergang van de verloskundigen in de praktijk: Juist extra werk!’
– Continuïteit van zorg is hierdoor des te meer van toepassing. Zo mogen de verloskundigen in onze regio bevallingen poliklinisch afmaken met een milde risico’s onder supervisie van het ziekenhuis.
– Innovaties in de geboortezorg worden sneller doorgevoerd door de integrale samenwerking tussen de verloskundige, kraamzorg en het ziekenhuis.
– Input van de cliënt wordt standaard in alle processen van de geboortezorg meegenomen en getoetst.

Kortom: samenwerking op gelijkwaardig niveau waarbij alle geboortezorgverleners met de neus dezelfde kant op kijken.

Wisten jullie dat onze clienttevredenheid nog jaarlijks stijgt en dat 9 op 10 vrouwen de gekregen zorg in onze regio zou aanbevelen aan een vriendin, buurvrouw, zus etc.? De eerstelijns verloskundigenpraktijken zijn dé belangrijke schakel om de kwaliteit geboortezorg in stand te houden en is binnen de integrale bekostiging onmisbaar!

Wij zijn trots dat hier de integrale bekostiging reeds een feit is en hierdoor verdergaande zorg voor de verloskundigen mogelijk is. Het zou zonde zijn als de pilot integrale bekostiging verloren gaat indien de petitie gehoord wordt.

Wie zijn wij en wat doen wij voor Geboortehart?

Ik ben Judith, voorzitter van de Moedderraad en trotse moeder van Nilan en Fenne.
Sinds februari 2018 ben ik vol passie actief bij de Moederraad Geboortehart. Ik ben aanwezig bij de werkgroep ‘innovatie’. Hierin ontwikkelen wij met verschillende gynaecologen, verloskundigen en kraamverzorgsters nieuwe zorgpaden. Wij proberen onszelf altijd de vragen te stellen zoals “Waar is behoefte aan? Welke wensen heeft de cliënt?” Wij, de Moederraad, zijn hierin een gelijke gesprekspartner. Ik ben de stem van zwangere en pas bevallen vrouwen. En onze stem is van groot belang. Het is fascinerend hoe wij de ‘blinde vlek’ van de zorgverleners kunnen invullen door vanuit ons perspectief de situatie te benoemen.

Ik ben Chamali, moeder van een dochter, zwanger van de tweede en sinds februari 2019 lid van Moederraad Geboortehart.
Na een fijne zwangerschap is mijn oudste dochter een maand te vroeg geboren en dat heeft behoorlijk impact gehad. Ik zat totaal niet op de beloofde roze wolk. Met mijn kennis en eigen ervaring wil ik het taboe doorbreken rondom depressie voor, tijdens en na de bevalling. Daarom ben ik onder andere in gesprek met de POP-poli. Om het probleem nog zichtbaarder te maken. Daarnaast schuif ik binnenkort aan bij het zorgpad ‘depressie signaleren en informeren’. Om zo te kijken hoe zorgverleners nog beter deze kwetsbare zwangeren kunnen ondersteunen. Daarnaast ben ik ook degene die de sociale media in de gaten houdt en ga ik aan de slag met voorlichtingen.

Ik ben Marlies, moeder van zoon Duuk (6 jaar) en zwanger van een dochter. Dat ‘mama worden’ niet voor iedereen vanzelfsprekend is, weet ik als geen ander. Ik zet mij dan ook in om fertiliteit onderdeel te maken van de geboortezorg en deze zorg te optimaliseren. Ik was super blij om te horen dat er begin 2021 een Fertiliteitskliniek in Purmerend wordt geopend! Naast dit belangrijke project, neem ik ook deel aan de gebruikersgroep van Babyconnect. Een digitale omgeving wat dee communicatie tussen cliënt en verschillende zorgverleners verbetert. Ik denk mee over wat hierin belangrijk is voor de ouders. Ook denk ik mee over de teksten van de website van het Dijklander Ziekenhuis en van de Fertiliteitskliniek. Ik ben dan ook super trots onderdeel te mogen zijn van de Moederraad Geboortehart.

Ik ben Amanda, Ik ben 28 jaar oud en trotse moeder van dochter Sonne (februari 2020).
Het krijgen van een kind is zo’n levensingrijpende gebeurtenis, dat de zorg die je aangeboden krijgt ook moet passen bij jouw wensen”. De onderwerpen borstvoeding en keizersnede liggen mij nauw aan het hart. Daarom zet ik mij als lid van de Moederraad in om de zorg rondom deze onderwerpen te verbeteren.

Heb jij een missie binnen de geboortezorg?
Voor onze Moederraad zoeken wij versterking! Vind jij dat iets anders of beter kan binnen de geboortezorg? En wil jij je hier graag hard voor maken? Dan zoeken we jou! Niet alleen moeders, maar zeker ook vaders zijn welkom!

De Moederraad is een cliëntadviesraad van Geboortehart. Wij hebben nog veel ambities binnen de geboortezorg. Onze speerpunten zijn heel divers. Soms iets simpels als betere informatievoorziening. En soms mengen wij ons in ingewikkelde onderwerpen als nieuwe vormen van pijnbestrijding.  En alles daar tussenin. Met als algemene drijfveer: Positiviteit!

Vind je uit ervaring dat iets beter kan? Ben je cliënt geweest bij een organisatie van Geboortehart*? Ben je 8 uur per maand beschikbaar (incl. 1,5 uur vergaderen met de Moederraad)? Ben je zwanger of is je (jongste) kind nog een baby? Wil jij je tegen een vrijwilligersvergoeding inzetten voor de geboortezorg?
Dan horen wij dat heel graag!
Mail ons op moederraad@geboortehart.nl.

*Geboortehart is de integrale geboortezorgorganisatie waar naast het Centrum voor Geboortezorg, de volgende verloskundigenpraktijken, kraamzorgorganisaties en echopraktijken bij zijn aangesloten: De Vooroever, Waterland Oost, Zuxx Geboortezorg, De Koggemeer, Eva van Hoorn, Centrum voor verloksunde en echoscopie, Om de Noord, Castania, Pura Vida, Enkhuizen Andijk, Zowiezo Kraamzorg, Kidz Kraamzorg en Echopraktijk WAZ.