6-10 weken

Je hebt je eerste afspraak met je verloskundige en een vitaliteitsecho. De verloskundige stelt je vragen over je gezondheid. Ze geeft advies en informatie. De verloskundige bespreekt ook de mogelijkheid om extra testen te doen in je zwangerschap. Meld je ook alvast aan bij een kraamzorgorganisatie.

 

Rond de 8-10 weken van je zwangerschap ga je (eventueel met je partner) naar de verloskundige voor een eerste gesprek. Tijdens dit gesprek stelt je verloskundige vragen over je medische achtergrond, omdat dit van invloed kan zijn op je zwangerschap. Daarnaast bespreekt de verloskundige tijdens deze afspraak of je meer wilt weten over speciale onderzoeken zoals op down-, edwards- en patausyndroom (NIPT test) of het onderzoek op lichamelijke afwijkingen bij de baby (de 13-weken echo en de 20-weken echo). Als je hier meer over wilt weten heeft de verloskundige een uitgebreid gesprek met je, dit heet een counselingsgesprek.

 

Ook bepaalt de verloskundige je BMI (body mass index) en meet je bloeddruk.

 

Verder worden er vervolgafspraken gemaakt voor de aankomende periode; zoals bijvoorbeeld een termijnecho (tussen 10-14 weken zwangerschap), bloedonderzoek, een volgende zwangerschapscontrole bij de verloskundige en een verwijzing/informatie als je extra onderzoek wilt na het counselingsgesprek.

 

Wij adviseren je om ook alvast in te schrijven bij een kraamzorgorganisatie. De kaamzorgorganisaties binnen Geboortehart werken intensief samen met de verloskundigenpraktijken.

 

Meer informatie: