11-16 weken

In deze periode heb je een aantal vervolgafspraken voor bijvoorbeeld een termijnecho, bloedprikken en eventueel een NIPT test. Tijdens de afspraak bij de verloskundige maken we je medisch dossier compleet en bespreken we je persoonlijk zorgplan. Er zijn verschillende zwangerschapscursussen, nu is een goed moment om daar eens over na te denken. Ook kun je in deze periode al een aantal dingen gaan regelen.

 

Je krijgt een termijnecho om de uitgerekende datum te bepalen.
Je maakt een afspraak bij een prikpunt voor het bloedonderzoek zwangeren.  

 

Als je wilt kun je een aantal speciale onderzoeken laten doen (zie ook de informatie bij 6-10 weken). Als je de NIPT wilt doen, dan doe je dit vanaf 11 weken zwangerschap samen met het bloedafname NIPT onderzoek op de locatie prikpoli van het Dijklander Ziekenhuis . Ook kun je een ‘13 weken echo’ laten doen, dit is een medisch onderzoek naar eventuele lichamelijke afwijkingen van je kind. 

 

Als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, moet je partner het kind erkennen bij het gemeentehuis (voor 24 weken zwangerschap regelen). Lees hier meer over op  ‘Erkenning en ouderlijk gezag’ en de site van de overheid.

 

Je werkgever informeer je over je zwangerschap (als je dit nog niet gedaan hebt) uiterlijk 3 weken voordat je je verlof laat ingaan. Je zwangerschapsverklaring lever je in bij je werkgever.

 

De pagina van de Rijksoverheid geeft je overzicht wat je allemaal moet regelen in en na je zwangerschap.

 

Wij raden je aan om een zwangerschapscursus te volgen. Via de website van je verloskundigenpraktijk kun je informatie vinden over cursussen die in de buurt gegeven worden. Of vraag je verloskundige of ze een goede cursus voor je weet.

 

Alle cursussen helpen je om je voor te bereiden op de bevalling. De cursussen zijn verschillend van opzet; een cursus samen met je partner of juist niet (er is zelfs een cursus speciaal voor aanstaande vaders; vrouwen niet welkom), privéles, groepslessen, (heel erg) sportief, zeer informatief, online of fysiek, meerdere bijeenkomsten of juist eenmalig. Alleen gericht op de bevalling, of juist ook tips en info over je zwangerschap, gericht op ontspanning, vertrouwen, juiste ademhaling, als voorbereiding op het ouderschap, tips en informatie over de kraamtijd, babyvoeding.

 

Er is dus altijd wel een cursus te vinden waar je echt iets aan hebt, ook al ben je niet voor de eerste keer zwanger. Daarnaast is het mooi moment om even bewust met je zwangerschap bezig te zijn.  Sommige cursussen zitten al snel vol en ook is er variatie in welke zwangerschapsweek een cursus start.