Ik heb de ‘Gentle Sectio’ als kalm, prettig en intiem ervaren

Onze zoon is geboren met een gentle sectio. Een gentle sectio is een keizersnede alleen dan net even anders. Bij deze vorm mag je partner namelijk in de operatiekamer blijven en is de operatiekamer ook iets warmer dan normaal, zo kan je baby na de geboorte bij je blijven terwijl je gehecht wordt.

 

Twee dagen van te voren was ik al op de afdeling geweest om de hele gentle sectio te bespreken. Aan de hand van foto’s die de verpleging mij liet zien, kreeg ik een veel duidelijker beeld. Zo gingen mijn laatste zenuwen weg. Op de dag van de sectio kreeg ik gelijk een eigen kamer waar ik eerst even mocht gaan douchen en de kamer mocht gaan indelen (handig om je nesteldrang even kwijt te raken). De verpleegster die mij de kamer toewees was ook de verpleegster die met mij meeging tijdens de sectio. Eerst kreeg ik wat paracetamol om alvast te beginnen met het opbouwen van een “spiegel pijnstilling” daarna kon ik op het operatiebed gaan liggen waarna de anesthesist een ruggenprik in mijn rug zette; dit vond ik het engste moment. Ik was bang dat het pijn zou doen of niet zou werken. Dit was gelukkig niet het geval. De gynaecoloog en de rest van het personeel in de operatiekamer kon mij gerust stellen en iedereen was ontzettend vrolijk en lief.

 

Toen mijn zoon geboren werd kreeg ik hem gelijk te zien door een raampje in het doek en na de eerste testen mocht hij gelijk op mijn borst liggen. Ondertussen werd ik gehecht, waar ik nauwelijks iets van meegemaakt heb aangezien ik volledig in tranen van geluk was. In totaal was ik binnen anderhalf uur alweer samen met mijn partner en zoon terug op de kamer. De eerste dag bleef ik in bed liggen en de tweede dag mocht ik langzaamaan gaan lopen bijvoorbeeld naar de wc. De derde dag mochten wij weer naar huis. Ik heb alleen de eerste week pijn gehad en de pijn die ik had kon ik onderdrukken zolang ik gewoon niks deed.

 

Ik heb de gentle sectio als heel prettig, kalm en intiem ervaren en ik ben blij dat het Dijklander ziekenhuis deze optie heeft.

Blije moeder