Ik ben net bevallen

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven.

 

De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. De verloskundige is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Zij komt een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby.

 

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.

Goed om te weten: de dag van geboorte noemen we in de geboortezorg al dag 1.

 

Vond je je bevalling naar of traumatisch? Moet je steeds denken aan de bevalling en lijkt het alsof je de bevalling weer opnieuw meemaakt? Of heb je nachtmerries? Kan je niet over je bevalling praten, of vermijd je dingen die aan de bevalling herinneren? Dan kan deze Keuzekaart jou en je zorgverlener helpen te bespreken wat je hiermee kunt doen.

 

Meer informatie: