Jouw zwangerschap

Bij Geboortehart werken alle geboortezorgverleners in de regio Noord Holland samen: verloskundigen, gynaecologen, de kraamzorg, maar ook anesthesisten, echoscopisten en kinderartsen. Geboortehart stemt de zorg nauwkeurig af op jouw persoonlijke omstandigheden, voorkeuren en wensen. Bevallen kan thuis of in het ziekenhuis. Bij Geboortehart sta jij centraal.

Zwanger worden

Je wordt er misschien niet direct sneller zwanger van, maar voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind is foliumzuur erg belangrijk. Begin zodra je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuur. Zodra het zwanger worden is gelukt, krijgt het embryo meteen de extra stoffen die het nodig heeft.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om uit voorzorg ook 10 mcg extra vitamine D te slikken.

Eerste trimester

Vanaf het moment van de bevruchting vinden er al heel wat veranderingen in je lichaam plaats. Ook aan de 'buitenkant' kun je al kleine ontwikkelingen zien, zoals groei van de borsten. Zwanger worden is meestal een blijde gebeurtenis, waarbij echter ook kwaaltjes als misselijkheid en vermoeidheid op kunnen optreden. Voor wat betreft je levenswijze moet je al vanaf de eerste dag, en al liever vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, met je zwangerschap rekening houden.

Tweede trimester

Het tweede trimester van je zwangerschap bestaat uit de periode van week 14 tot en met week 27.

Je bent er nu al echt aan gewend dat je zwanger bent. De grootste kans op een miskraam is voorbij. Je buik gaat groeien, tijdens de controle kun je het hartje horen kloppen en het kindje gaat grote ontwikkelingen doormaken.

Derde trimester

De laatste 3 maanden van de zwangerschap gebruik je om je voor te bereiden op de bevalling.

In deze periode zal het kindje nog flink in gewicht toe nemen. Een aantal lichamelijke activiteiten wordt steeds zwaarder. Mocht je kindje onverhoopt te vroeg worden geboren dan is het in principe levensvatbaar.

Bevallen

De bevalling is een heel bijzonder moment, maar niet makkelijk en vaak erg pijnlijk.

Iedere vrouw beleeft de bevalling op haar eigen manier. Het moment zelf kan je moeilijk voorbereiden. Maar door je hieronder goed in te lezen, weet je wel ongeveer wat je wachten staat.

Lees meer over het indalen van je baby, 10 voortekenen dat de bevalling dichtbij is en verschillende bevallings houdingen.

Jij en je kindje

Het ging zo lekker. Je baby en jij hadden een prettig dagelijks ritme ontwikkeld. De voedingen gingen goed en er leek iets meer ritme te komen. Maar van de ene op de andere dag is je baby huilerig en onrustig, en lijkt hij constant te willen drinken. Zou dit één van die fameuze regeldagen zijn?

Jij en je baby hebben een redelijk dagelijks ritme opgebouwd, voor zover dit kan met een baby’tje.