Plan op maat

Bevallen

De geboorte van jullie kindje is een intens en bijzonder moment. Het wordt vaak vergeleken met topsport, want het vraagt veel inspanning. Iedere bevalling is anders. Het helpt wanneer  je verloskundige weet wat jij belangrijk vindt. Schrijf dit in een bevalplan. Lees hier meer over hoe een bevalling begint en verloopt.

Zwanger worden

Wil je zwanger worden? Dan zijn er een aantal dingen belangrijk. Zorg ervoor dat je gezond leeft. Stop met roken en het drinken van alcohol. Begin ook voordat je in verwachting bent met het slikken van foliumzuur. Dit zijn tabletten met belangrijke extra stoffen die je kindje nodig heeft in de eerste periode van je zwangerschap. Ook is het goed om extra vitamine te slikken. Wil je meer weten over gezond zwanger worden, lees de folders.

Eerste trimester

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Er gebeurt veel in je lichaam. Het kan zijn dat je in de ochtend misselijk bent. Of je voelt je vermoeider dan normaal. Je buik gaat al wat groeien. Dit is ook het moment om een afspraak te gaan maken met een verloskundige. De verloskundige begeleid je tijdens je zwangerschap en vaak ook bij je bevalling. Heb je nog geen verloskundige gevonden, kijk eens op onze pagina https://geboortehart.nl/ naar een praktijk bij jouw in de buurt. Wat er allemaal gebeurd tijdens deze eerste drie maanden kun je rustig na lezen in deze folders. Wil je per week op hoogte blijven van de ontwikkeling die je kindje die week doormaakt, download onze Zwapp app op je telefoon. Een leuke en persoonlijke app met interessante en nuttige informatie die past bij jouw zwangerschap.

Tweede trimester

Tijdens een zwangerschap hebben we het altijd over weken. Het tweede trimester gaat over je 13de tot en met je 26ste zwangerschapsweek. In deze periode gaat je buik echt groeien en kun je jullie kindje gaan voelen bewegen. Bij de verloskundige kun je ook het hartje horen. De kans op een miskraam is nu nog maar klein. De meeste zwangerschapskwaaltjes worden veel minder. Jullie kindje maakt in deze periode de grootste ontwikkelingen mee. In deze periode denk je na over de 20 weken echo waarbij er gekeken wordt naar de gezondheid van je kindje Vraag na de 20 weken echo je kraampakket aan bij je zorgverzekering. Werk je en wil je dit blijven doen, regel je zwangerschaps- en bevallingsverlof. In deze periode is het ook belangrijk dat je de kraamzorg gaat regelen. Het kan zijn dat je verloskundige ook kraamzorg aanbiedt. Bekijk hier welke kraamzorgorganisaties actief zijn in onze regio en zich hebben aangesloten bij Geboortehart.

Derde trimester

De laatste periode van je zwangerschap breekt aan. Je kindje en daarmee ook je buik groeit het meest in deze weken. Je leeft toe naar je bevalling. Bezoek voorlichtingsavonden bij je verloskundige, de GGD en volg de rondleiding in het ziekenhuis. Je denkt na over hoe je bevalling zal gaan. Heb je een Bevallingsplan ? Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Wil je borstvoeding of flesvoeding geven?

Bevallen

De geboorte van jullie kindje is een intens en bijzonder moment. Het wordt vaak vergeleken met topsport, want het vraagt veel inspanning. Iedere bevalling is anders. Het helpt wanneer je verloskundige weet wat jij belangrijk vindt. Schrijf dit in een bevalplan. Lees hier meer over hoe een bevalling begint en verloopt.

Jij en je kindje

Jullie kindje is geboren! Thuis krijg je de eerste dagen kraamzorg. De kraamverzorgster is er voor jou en jullie kindje. Zij helpt je bij het vinden van een ritme, verzorgen en voeden van jullie kindje. Soms moeten jullie iets langer in het ziekenhuis blijven. Let dan op dat je goed weet of en voor hoeveel uur jullie nog kraamzorg thuis kunnen krijgen. Dat hangt af van je zorgverzekering. In je kraamperiode komt ook de verloskundige om de dag nog even bij jullie langs om te horen en te zien of alles goed gaat.